Home > Architecture and Architects

CADG Innovation & Scientific Research Demonstration Center, Beijing, China, 2018

Updated: 2021-03-24 19:05

1 Basic Information 

Client: China Construction Technology Consulting Co., Ltd.

Location: No.19 Chegongzhuang Street, Xicheng District, Beijing, China

Contractors: Beijing Urban Construction Group Co., Ltd.

Architects in Charge: Chai Peigen, Zhou Kai

Project Director: Xiu Long, Cui Kai  

Design Team Project Manager: Ma Hai, Liu Peng   

Architecture: Tian Haiou, Ren Yin, Li Ying, Li Nan, Zhang Dong, Yang Wenbin, Lou Shasha, Dai Tianxing   

Structure: Huo Wenying, Sun Hailin, Guo Jiaxu, Gao Fanghua, Chen Wenyuan, Lu Ying, Liu Huijun, Lu Ying, Liu Huijun

Water Supply and Drainage: Zhao Shiming, Zhao Xin, Zhao Li, Guo Ruyan, Li Jianye, Zhang Chao, Tao Tao, Yu Jianfeng

HAVC: Pan Yungang, He Hailiang, Song Xiaochun, Li Efei, Li Jia, Zhu Xiujuan, Guo Yu, Tang Yanbin, ChenTao

Electrical Engineering: ChenQi, Wang Xu, He Xueyu, Li Junmui, Lin Jia, Xu Shiyu, Xia Xin, GuoTao

Intelligent: Ren Yawu,Wang Qing, Tang Yi

General Plan: Gao Zhi, Wu Yaoyi

Economy: Zhao Hong, Zhuo Xinlun   

Interior Design: Zhang Ye, Rao Mai, Han Wenwen, Gu Dahai, Wang Jiaxu, Li Shen, Guo Lin   Landscape Design: Zhao Wenbin, Liu Huan, Li Yang, Wang Ting, Liu Ziyu, Sheng Jinlong

Landscape and Interior Mechatronics: Li Jia, Wei Hua, Cao Cheng, Shi Kai, Cao Lei, Wang Mengshu

Collaborators:

BIM Design Consultants: Yu Jie, Qin Jun, Liu Qing ( BIM centre, CADG)

Green Building Consultants:/Lin Borong ( School of Architecture, Tsinghua University, Hao Jun, Li Tianyang, Wu Yuechao, Liu Min, Xiao Zhong, Zeng Wiei (China Building Design Consultants Co.), Zhou Yanping (energydesign (Shanghai) Co. Ltd.)

Curtain Wall Consultants: Tian Yizhong, Yang Zhenwei (DOORTURE)

Lighting Consultants: Wang Dongning, Guo Wei ( China United Artists Lighting Design Corp. Ltd.)

Gross Built Area: 41,434 m2

Cost: 400 million CNY

Completion Time: 2018

Photos: Zhang Guangyuan, Zhou Kai, Li Ji

2 Background

In 1988, the restructured China Architecture Design & Research Group (CADG) was relocated to No.19 Chegongzhuang Street from the southern annex building of Ministry of Construction.

During the past 20 years, both newly-built and renovation projects were witnessed in the No. 19 compound with the development of CADG, including the completion of 2# Office Building in 2000, the completion of 3# Office Building in 2002, and the renovation and upgrade of facade of 1# Office Building in 2010.

In 2011, CCTC, the parent company of CADG, initiated the construction plan for the CADG Innovation & Scientific Research Demonstration Centre (short as Innovation Center hereinafter), which would be located at the northwestern corner of the No.19 Compound where the former canteen, basketball court and boiler room was situated. Unlike the 1#, 2# and 3# Office Buildings mentioned above, the Innovation Centre was planned as a multi-functional office complex with the former functional spaces on site relocated in the building. Meanwhile, its openness to the city, a result of demolition of the enclosing wall of No.19 compound, must be complemented with its highly comprehensive functional programming.

The increasing demands for both functions and spaces, reflected in the construction plan of the Innovation Center, required overhaul to the enclosure of the compound by integrating the functions inside the compound and redefining the compound's boundary and relationship with the neighborhood. Among all problems to be solved in this urban renewal project, the most crucial one was related to sunlight screening of surrounding apartments.

In Chaoyang'an housing estate, which was situated along Wenxing West Street bordering the Innovation Center, there were two east-west oriented units of apartments, which were calculated by computer-aided screening analysis as the least favourable daylighting point for our design. With the maximum volume of the centre determined by height and land occupation restrictions, an irregular-shaped prototype was generated based on the location of this point and the trajectory of the sun. It was shaped and determined by both the external restrictions of sunlight screening and the internal demands for more space.

On the exterior, we fitted two sets of retreating terraces within the maximum sunlight control range and implied the two morphological characteristics which are shaped by sun angles.

The two sets of continuous terraces together create a dramatic combination of movement and static. One set of the terraces is the exclusive garden on each floor which has been carefully distributed to various departments. Employees who have been long-time indoor working have the opportunity to take a break, to hold events, and to overlook the city. The dynamic sceneries on the terraces attract employees on each floor, allowing the closed large-open office area to establish a more direct connection with the natural environment.

Another set of terraces is using the basketball court as a starting point to organize an open path to each floor. People can use the continuous stairs during lunch break and after work to avoid using elevators, which has become a healthy route during the pandemic COVID-19. The two sets of terraces are encouraging employees' engagement in outdoor activities, advocating a sustainable lifestyle, making it not only a design concept but also a practical behavior standard.

In the interior, the atrium was endowed with unique spatial features due to the terraced form of the building, as well as scales and atmosphere appropriate to a working space. Unlike the efficiency-oriented open office space with large spans, the atrium served as a multi-storied informal business area that could be utilized by all the design teams in a flexible way. Seen from the ground, the narrow space overhead strengthened the sense of perspective, presenting a sense of ritual and commemoration. Seen from the top, various scenes on different floors of the atrium revealed the diversified lifestyles of the teams, enhancing spatial diversity.

With its inclusion and stimulation of the city's vigor, the diversified status of the Innovation Centre shifted the stereotype of large design firms like CADG to some extent by avoiding the monotony of the efficiency-oriented office space with large spans. The terraces, the atrium and the basketball court blurred the boundary of the enclosed space. The improvised communication and scenes of various lifestyles in the space could serve as the backdrop for design activities, presenting a space with authentic features of a design firm.

3 Design

政务微信截图_161607566474_副本.png

Aerial view from the north

1616075823719090405.png

Aerial view from the east

图片22_副本.png

Site plan

Copyright © Beijing Municipality. All rights reserved. Presented by China Daily.

京ICP备19028240号-3